Direcția de Asistența Sociala a Municipiului Piatra-Neamț asigura, prin Centrul de Zi „Primii Pași”, creșterea accesului la servicii cu caracter social, medical, educaţional pentru creşterea, îngrijirea şi educarea timpurie a 76 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani (la începerea serviciilor socio-educative din cadrul proiectului, respectiv copii de 3 ani neîmpliniţi la data intrarii în operatiunea finanțată), aflați în situație de vulnerabilitate. Activitațile educaționale specifice susțin atât dezvoltarea timpurie a copiilor aflați în risc de separare de părinți, cât și îmbunatațirea mediului familial din care provin și sunt asigurate de o echipă multidisciplinară, formata din:
  • 1 șef serviciu de reintegrare sociala și supraveghere;
  • 4 educatori specializați;
  • 1 asistent medical;
  • 1 asistent social;
  • 1 bucatar;
  • 10 îngrijitori.

1. Localizare:

Municipiul Piatra-Neamț, strada Izvoare, nr. 151J.

Telefon: 0786 550 038

 2. Programul Centrului

Programul de lucru cu copiii, în cadrul Centrului de Zi „Primii Pași”, se desfaşoara de luni pâna vineri, între orele 08:00 – 16:00. Începând cu luna septembrie 2024, programul pentru copii va fi între orele 06:30 - 17:30.
Centrul este un serviciu oferit pentru protecția copilului a carui misiune este creșterea participarii la învațamântul antepreșcolar, în special a grupurilor cu risc de părăsire timpurie a școlii.
 
3. Cadrul legal de înființare, organizare și funcționare
Centrul de zi „Primii Pași" va funcţiona cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale reglementat de:
- Legea asistenței sociale nr. 292/ 2011, cu modificările ulterioare, republicată;
- Legea nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicata;
- Legea nr. 263/ 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, republicată;
- Legea nr.197/ 2012 privind asigurarea calitaţii în domeniul asistenţei sociale, republicată;
- H.G. nr.867/ 2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale;
- Hotărârea Guvernului nr. 1252/ 2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară;
- Ordinul nr. 288/2006 pentru aprobarea Standardelor Minime Obligatorii privind managementul de caz în domeniul protecţiei drepturilor copilului;
- Ordin MMSF, ANPDCA nr. 95/ 2006 pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţa sociala şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţa sociala/persoane cu atribuţii de asistenţa sociala, în domeniul protecţiei drepturilor copilului;
- Ordinul M.S. nr.1563/ 2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pt. copii şi adolescenți, etc.
- Ordinul nr. 1.456/ 2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor;
- HCL nr. 187/ 2021 privind înființarea Centrului de zi de tip creșa „Primii Pasi”, fara personalitate juridica, în cadrul Direcției de Asistența Sociala a municipiului Piatra-Neamț:
- Licență de funcționare serie LF, număr 0000112, din 9.11.2024 până la 8.11.2028.
Standard minim de calitate aplicabil: Ordin MMSJ nr. 27/ 2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de zi destinate copiilor.
Activitatea Centrului a fost finanțată din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, prin implementarea proiectului „Creșterea participării la învățământul ante-preșcolar prin înființarea Centrului de zi Primii Pași", cod SMIS 133203. Proiectul s-a derulat în perioada 17 decembrie 2020 - 16 noiembrie 2023 și a avut o valoare totală de 3.318.102,18 lei. În momentul de față activitatea centrului este susținută din bugetul local al municipiului Piatra-Neamț.
4. Beneficiarii serviciilor sociale
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de zi „Primii Pași" sunt copii cu vârste cuprinse între 0-2 ani (la începerea serviciilor socio-educative din cadrul proiectului, respectiv copii de 3 ani neîmpliniţi la data intrarii in operatiunea finanțată), aflați în situație de vulnerabilitate, copii selectați de pe raza administrativ teritorială a municipiului Piatra Neamț, cu precăderea din zonele marginalizate. Situația de vulnerabilitate este stabilită în urma completării Fișei de identificare a riscurilor, prin intermediul căreia se confirmă existența a cel puțin una dintre situațiile de dificultate, prevăzute la art. 5 din HG nr. 691/2015. Criteriile de eligibilitate au la bază evaluările gradului de risc în care se află copilul și familia acestuia la un moment dat și se analizează următoarelor aspecte:
-situaţia economica a familiei;
-situaţia sociala a familiei;
-starea de sanatate a membrilor familiei;
-nivelul de educaţie al membrilor familiei;
-condiţiile de locuit ale familiei;
-existenţa unor comportamente la risc identificate în cadrul familiei
Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor:
- copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani (copiii care implinesc varsta de trei ani in timpul anului scolar beneficiaza de servicii in cadrul centrului pana la finalizarea anului scolar, fara a depasi varsta de 4 ani);
- copilul care provin din familii care se află în situaţie de dificultate (conform prevederilor Legii asistenţei sociale nr. 292/ 2011, expresia situaţia de dificultate are următoarea semnificaţie: „situaţia în care se află o persoană care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socioeconomice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-a pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială; în situaţia de dificultate se pot afla familii, grupuri de persoane şi comunităţi, ca urmare a afectării majorităţii membrilor lor”) sau în risc de excluziune socială. Situația de dificultate este stabilită în urma aplicării tehnicilor și metodelor specifice, prin care se constată că un copil este eligibil pentru acordarea de servicii în cadrul centrelor de zi și se consideră că acordarea de astfel de servicii contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestuia;
- copilul a cărui familie domiciliază legal/ în fapt pe raza municipiului Piatra-Neamţ
- copilul care are autonomie specifică vârstei şi nu are probleme de sănătate, care să îl facă incompatibil cu colectivitatea.
Documentele necesare pentru accesul în centru sunt următoarele:
- copie acte de identitate ale membrilor familiei;
- copie acte stare civila(parinţi);
- copie certificate de nastere (copii);
- adeverințe din care sa reiasa veniturile realizate de membrii familiei;
- adeverința de la AJOFM Neamț, daca parinții se afla în căutarea unui loc de munca.
Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de zi „Primii pași” sunt gratuite și se acorda începând cu 13 septembrie 2021. În funcție de nevoile identificate, în cadrul Centrului se desfașoara periodic sesiuni de consiliere a părinților, prin programul „Școala parinților”.
5. Serviciile oferite copiilor în cadrul centrului
Serviciile educaționale corespunzătoare etapei antepreșcolara sunt aprobate în baza unui curriculum național avizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț și încep de la însușirea capacitații de a-și poziționa corect membrele, la acceptarea unui regim alimentar diversificat, la exprimarea experiențelor senzoriale, gustative, olfactive sau vizuale până la implicarea în activități de lectură, jocuri, poezii, îmbogățirea vocabularului, identificarea și denumirea lucrurilor din mediul înconjurător sau dezvoltarea creativității artistico-plastice. Complexitatea activităților desfășurate stimulează creșterea capacității cognitive, emoționale și sociale ale copiilor proveniți din categorii sociale vulnerabile. Totodată, se asigură și servicii complementare pentru copil, familie, respectiv servicii de consiliere, de educaţie parentală, de informare, în vederea reconcilierii vieții de familie cu activitatea profesionala.
6. Activitați desfașurate cu copiii în cadrul centrului
Principalele activitați educaționale desfașurate în centrul de zi sunt adecvate vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor copiilor de vârsta antepreşcolara, educație centrata pe dezvoltarea personalității copilului sub aspect senzorio-motor, cognitiv și social.
Copiii care frecventeaza Centrul de zi „Primii Pași”, sub coordonarea educatorilor, participa la activitați prin care se asigura:
• dezvoltarea fizica, a sanatații și a igienei personale;
• dezvoltarea socio-emoționala (jocuri de grup și acceptarea diferențelor de gen, etnie etc.);
• dezvoltarea capacitații de învațare;
• dezvoltarea limbajului și a comunicarii (implicare în activitați de lectura, cântece, poezii, îmbogațirea vocabularului și încurajarea exprimarii libere);
• dezvoltarea unui comportament civilizat, spirit civic, dezvoltarea simţului artistic prin metode şi mijloace specifice;
• dezvoltarea cognitiva și interacțiune sociala.